Proste daktylowe batoniki
SKŁADNIKI:
Kruche ciasteczka typu digestive – 1 opakowanie (ok 160 g)
Suszone daktyle – niepełne 2 szklanki (300 g)
Gorzka czekolada – 2 tabliczki
Migdały – 0,5 szklanki
Olej kokosowy – 3-4 łyżki
Masło orzechowe, pasta tahini – opcjonalnie do smaku
Ryż preparowany, popping z amarantusa – opcjonalnie jako posypka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Daktyle zalej wrzącą wodą i odcedź po około 15 minutach. Ciastka zmiksuj w blenderze lub młynku na drobny pył i dodaj do niego roztopiony olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj, aż pokruszone cząstki ciasteczek zaczną się do siebie kleić.
2. Blachę wyłóż folią spożywczą i na jej dno wysyp kruszonkę – wygładź spód batoników mocno ugniatając go łyżką. Włóż blachę na chwilę do zamrażalnika i zajmij się daktylami.
3. Zmiksuj je w blenderze na gładką masę – najlepiej bez dodatku wody do miksowania. W tym momencie możesz dodać do nich masło orzechowe lub pastę tahini do smaku. Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj ją. W tym momencie możesz posypać daktylową masę poppingiem z amarantusa lub ryżu.
4. Czekoladę umieść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i co chwilę mieszaj, aż się rozpuści. Masę czekoladową wylej na wcześniej przygotowaną masę daktylową (z poppingiem lub bez) i wygładź szpatułką lub łyżką.
5. Czekoladę posyp posiekanymi migdałami i odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki. Batoniki najlepiej kroić przed kompletnym zastygnięciem czekolady – około po 15 minutach.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 162 kcal
Węglowodany: 20,4 g
Tłuszcz: 8,7 g
Białko: 2 g
Komentarze