Dzięki temu można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Witaminy C ma więcej niż cytryna, a także całe bogactwo innych witamin i składników mineralnych. Czerwoną kapustę można przygotowywać na wiele sposobów, nie tylko w formie tradycyjnej surówki ze śmietaną i octem. Jeśli lubicie intensywne smaki zakochacie się w tej po tajsku.
Kapusta czerwona po tajsku
SKŁADNIKI :
Czerwona kapusta – 500 g
Marchewka – 1 sztuka
Zielona cebulka – 0,5 pęczka
Imbir – 1 -2 cm
Czosnek – 2 ząbki
Sezam – 2 łyżki
Dressing:
Masło orzechowe – 1 łyżeczka
Sos sojowy – 2 łyżeczki
Czerwona pasta curry – 1 łyżeczka (może być przyprawa curry w proszku)
Sok z limonki – 2 łyżki
Syrop klonowy lub miód – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wymieszaj razem wszystkie składniki na dressing.
2. Poszatkuj kapustę. Marchewkę obierz i pokrój w bardzo cienie słupki. Możesz użyć obieraczki julienne żeby uzyskać cienkie paseczki. A jeśli nie chce ci się bawić, po prostu zetrzyj ją na tarce.
3. Czosnek, imbir i zieloną cebulkę posiekaj.
4. Do miski wrzuć warzywa, wlej dressing, posyp sezamem i wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 376 kcal
Węglowodany: 61 g
Tłuszcz: 13 g
Białko: 19 g
Komentarze