Co zasługuje na szczególną uwagę Panów to fakt, że są też świetnym źródłem cynku, który jest niezbędny do produkcji testosteronu. Tak więc, drodzy panowie, warto zamienić paluszki na pestki i chrupać w trakcie pracy lub w przerwach między posiłkami.
Fantastyczne prażone pestki
SKŁADNIKI:
Aquafaba (czyli woda po ciecierzycy np. z puszki) – 0,25 szklanki
Syrop klonowy lub z agawy – 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
Papryka ostra – 0,5 łyżeczki
Papryka słodka – 0,5 łyżeczki
Sól – 0,5 łyżeczki
Pieprz – 0,25 łyżeczki
Chilli– odrobina
Pestki dyni – 1 szklanka ( ok 130 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do miski dodaj wszystkie składniki poza pestkami dyni i dokładnie wymieszaj je trzepaczką, aż połączą się w gładki sos. Dodaj pestki dyni, ponownie wymieszaj i całość wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Blachę wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 8 – 12 minut – w trakcie nie oddalaj się od piekarnika, bo pestki należy mieszać co 2 – 3 minuty. Kiedy pestki będą bardzo napęczniałe oraz pachnące wyjmij je z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
3. Przestudzone pestki wsyp do słoika. Możesz wykorzystywać je do wszystkiego, na co przyjdzie ci ochota. W słoiku wytrzymują do miesiąca.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 764 kcal
Węglowodany: 22 g
Tłuszcz: 60 g
Białko: 33 g