Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4 500 tysiąca lat temu, gdzie szybko zyskały popularność. Kolejnym krokiem w ich karierze był podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, jednak ich głównym producentem są Chiny i Peru. W Polsce plantacje szparagów skupiają się w obrębie województwa wielkopolskiego oraz dolnośląskiego. Szparagi białe, zielone i fioletowe są pędami tego samego gatunku, a ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy. Szparagi w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Szparagi powinny zostać uwzględnione w diecie kobiet planujących ciążę, zawierają bowiem kwas foliowy – element niezbędny do właściwego rozwoju płodu. Duża zawartość witaminy C i E oraz beta-karotenu poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Jeszcze będziemy wracali do przepisów ze szparagami, gdyż sezon na nie własnie się zaczął.
Szparagi z czosnkiem
SKŁADNIKI:
Szparagi - 90 g
Czosnek - 3 ząbki
Pestki słonecznika - 15 g
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
Szczypta soli i cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na łyżeczce oliwy podsmaż czosnek, pestki słonecznika i szparagi.
2. Dodaj szczyptę soli i cayenne.
3. Dodaj trochę wody u duś aż szparagi będą miękkie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 150 kcal
Węglowodany: 12 g
Tłuszcz: 13 g
Białko: 6 g
Komentarze