„…Tedy Jakób dał Ezawowi chleb i potrawę z soczewicy, a on jadł i pił…” (Biblia, Genezis XXV) Według biblijnej opowieści właśnie za miskę soczewicy Ezaw sprzedał Jakóbowi wszystkie prawa związane z pierworództwem wygląda więc na to, że soczewica jest starsza od Biblii.
W jej skład wchodzi 25% wysokowartościowego białka, w związku z tym soczewica może się znaleźć w diecie nie tylko wegetarian, lecz także osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa. Zawiera też znaczne ilości błonnika, witaminy z grupy B oraz duże ilości wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez cukrzyków. Naukowcy znaleźli w soczewicy również taniny – związki mogące chronić organizm przed nowotworami, m.in. spowalniając tempo podziału komórek nowotworowych.
Sałatka bazyliowa z zieloną soczewicą
SKŁADNIKI:
Zielona soczewica - 50 g
Mix sałat - 40 g
Pomidorki koktajlowe - 100 g
Czarne oliwki - 30 g
Pestki dyni - 30 g
Bazylia - garść
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
Sok z cytryny - 30 ml
Melasa karobowa - 1 łyżeczka (w Łukowie jest do nabycia w Rossmann i serio jak raz spróbujesz zostanie z tobą na zawsze jako dodatek do dressingów)
Musztarda Dijon - 1 łyżeczka
Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wypłucz i ugotuj soczewicę. Możesz tez użyć takiej z puszki.
2. Oliwę, sok z cytryny, melasę i musztardę wymieszaj.
3. Na talerz/miskę wyłóż mix sałaty, soczewicę, oliwki i przekrojone na pół pomidorki.
4. Posyp prażonymi pestkami dyni i posiekanymi listkami bazylii.
5. Polej dressingiem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE :
Energia: 500 kcal
Węglowodany: 50 g
Tłuszcz: 26 g
Białko: 25 g
Komentarze