Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 01:59

Zdrowa micha /odcinek VI

O dawna znane ale niedoceniane– proszę Państwa dziś wjeżdżają buraki. 

Buraki jada się już prawie od 3000 lat. O warzywie tym po raz pierwszy wspomina dokument z Mezopotamii z VIII wieku p.n.e. Trzysta lat później uprawiano go już w Grecji, a następnie po 200 latach zadomowił się on na terenach ówczesnego cesarstwa rzymskiego. Na początku spożywane były głównie ich liście, już kilka tysiącleci temu cenione za swe wartości odżywcze i pozytywny wpływ na zdrowie. Buraki są prawdziwą skarbnicą składników mineralnych (m. in. magnezu, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, potasu i cynku), witamin (B9 ->kwasu foliowego, witaminy C, B2 i B6), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy.

Naukowcy z Exeter w UK, odkryli "cudowne właściwości buraka czerwonego". Stwierdzili, że znajdujące się w nim azotany w końcowym efekcie skomplikowanego mechanizmu działania, powodują rozszerzenie światła naczyń tętniczych oraz żylnych. Sprawia to, że serce jest bardziej ukrwione, a mięśnie wykorzystują tlenu podczas intensywnego wysiłku fizycznego (nie ma przy tym zakwasów). Zatem sok buraczany jest legalnym, zdrowym i do tego pysznym dopingiem. 


Gulasz z buraków podawany z ryżem

SKŁADNIKI:
Burak - 3 małe sztuki (250 g)
Pomidory w puszce - 1 szklanka (250 g)
Czosnek - 1,5 ząbka (6 g)
Ryż biały - 0,5 szklanki (100 g)
Słonecznik - 1,5 łyżeczki (6 g)
Cebula czerwona - 0,5 sztuki (40 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Buraki obierz i pokrój w małą kostkę, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, buraki, pomidory i przyprawy (smak potrawy doskonale podkreśli szczypta kminu rzymskiego, kurkumy, ostrej papryki, mielonego imbiru i kolendry). Wszystko wymieszaj. Duś przez ok. 20 minut, aż buraki zmiękną. W razie potrzeby dolej wody.
3. W tym czasie ugotuj ryż.
4. Ryż wyłóż na talerz, obok nałóż gulasz z buraków. Posyp słonecznikiem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 571 kcal
Węglowodany: 101 g
Tłuszcz: 5 g
Białko: 14 g
 


Podziel się
Oceń

Komentarze

Ostatnie komentarze
A Autor komentarza: Adam kruczkowskiTreść komentarza: Brawo EmilkaData dodania komentarza: 1.09.2023, 11:58Źródło komentarza: Emilia Orzeł z ŁOK wystąpiła dla pacjentów szpitala psychiatrycznegoAutor komentarza: AnnaTreść komentarza: Koncert wspaniały , wysokiej klasy artyści . Niech żałuję kto nie przyszedł bo warto było .Data dodania komentarza: 18.09.2022, 19:18Źródło komentarza: Finałowy koncert X Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej w Łukowie /18 września 2022Autor komentarza: KatarzynaTreść komentarza: Pomyłka w nazwisku Jan Jurczykowski ?Data dodania komentarza: 4.06.2022, 20:18Źródło komentarza: "WESOŁE NUTKI" Łuków 2022- kategoria III [FOTO] [WIDEO]Autor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Hmmm, podobno jury ma zawsze rację, ale tym razem nieprzyznanie drugiego miejsca przy takiej liczbie świetnych młodych ludzi to zupełna pomyłka. Na szczęście jest nagranie... Zapis z regulaminu: Jury oceniać będzie wykonawców w kategoriach II, III, IV, przyjmując następujące kryteria oceny:  walory głosowe  dobór repertuaru do wieku i możliwości głosowych  muzykalność  interpretacja  emisja głosu  ogólny wyraz artystyczny No to zobaczcie wyróżnienia i trzecie miejsce.Data dodania komentarza: 4.06.2022, 17:31Źródło komentarza: "WESOŁE NUTKI" Łuków 2022- kategoria II [FOTO] [WIDEO]Autor komentarza: jkaTreść komentarza: fajna impreskaData dodania komentarza: 27.05.2022, 18:55Źródło komentarza: IV Ogólnopolski Przegląd Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Wesołe Nutki” Łuków 2022 [NAGRODA PUBLICZNOŚCI]Autor komentarza: KamilTreść komentarza: Niech ktoś zatrzyma to szaleństwo głosowania na Zuzannę i Nataszę, to uwłacza tym dzieciom i temu konkursowiData dodania komentarza: 24.05.2022, 20:32Źródło komentarza: IV Ogólnopolski Przegląd Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Wesołe Nutki” Łuków 2022 [NAGRODA PUBLICZNOŚCI]
Najwyżej oceniane artykuły