SKŁADNIKI:
Ziemniaki – 500 g
Marchewka – 2 sztuki (ok 100 g)
Cebula – 1 sztuka (ok 150 g)
Seler naciowy– 2 łodygi (ok 90 g)
Czosnek – 5 ząbków (ok 25 g)
Soczewica zielona – 1 szklanka (200 g)
Kumin – 1 łyżeczka ( uwaga kumin rzymski to nie to samo co kminek zwyczajny)
Kolendra mielona – 1 łyżeczka
Curry – 1 łyżeczka
Kurkuma mielona – 0,5 łyżeczki
Pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona – 0,25 łyżeczki
Cynamon – 0,25 łyżeczki
Bulion – 1,5 litra ( może być z rozpuszczonej kostki bulionowej)
Sok z cytryny – 2 łyżki
Sól do smaku
Natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodaj pocięty w plasterki czosnek, marchewkę i łodygi selera oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsyp wszystkie przyprawy i smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, po czym zalej bulionem.
2. Dodaj soczewicę i gotuj z uchyloną pokrywką przez 15 – 20 minut, aż soczewica zmięknie.
3. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
4. Gdyby zupa była zbyt gęsta, możesz rozrzedzić ją bulionem lub wodą – dodaj przypraw w razie potrzeby.
Podawaj posypaną natką pietruszki i ewentualnie z kleksem śmietany.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 275 kcal
Białko: 14,6 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 46,8 g
Wartość porcji bez dodatku śmietany.
Komentarze