Chociaż... wiedz, że daktyle są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku dlatego świetnie sprawdzą się w diecie sportowców. Daktyle znakomicie uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach i wątrobie oraz potasu podczas długiego wysiłku. Ponadto, zawierają salicylany, dzięki czemu mogą działać przeciwbólowo.
Brownie z czerstwego chleba
SKŁADNIKI:
Czerstwy chleb – 500 g (czyli najczęściej jeden bochenek)
Daktyle suszone – 1,5 szklanki (220 g)
Ekstrakt waniliowy – 2 łyżki (20 g)
Kakao – 5 łyżek (50 g)
Mleko roślinne – 1 litr
Olej z pestek winogron – 4 łyżki (40g)
Siemię lniane – 4 łyżki (40 g)
Sok z połówki cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Chleb pokrój na mniejsze kawałki i zalej litrem mleka.
2. Zmiel siemię lniane.
3. Gdy chleb zmięknie, wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę.
4. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Jeśli chcesz zaszaleć bo wystygnięciu możesz je polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 2881 kcal
Białko: 72 g
Tłuszcz: 78 g
Węglowodany: 475 g
W całym cieście ale nikt przecież nie każe Ci zjeść całego naraz, prawda? ;-)
Komentarze