Liście sałaty masłowej składają się aż w 95% z wody! Z tego względu jest warzywem niskokalorycznym. Jest źródłem związków mineralnych takich jak sód, potas, wapń, magnez, miedź i cynk. W jej składzie zawarte są również witaminy z grupy B, oraz witamina A, C i E, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy– chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Sałatka z soczewicą, awokado i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
Sałata masłowa - 3 liście (15 g)
Awokado - 0,25 sztuki (40 g)
Cytryna - 0,5 plastra (4 g)
Ogórek kiszony - 0,75 sztuki (50 g)
Pomidory suszone na słońcu ( suche nie te ze słoika )- 0,25 garści (8 g)
Soczewica czerwona - 2,5 łyżki (30 g)
Chleb żytni - 1 mała kromka (30 g)
Oliwa z oliwek - 0,5 łyżeczki (2 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Awokado, kiszonego ogórka i suszone pomidory pokrój w kostkę.
3. Sałatę opłucz, porwij w palcach, zmieszaj z awokado, ogórkiem i pomidorami.
4. Oliwę zmieszaj z sokiem z cytryny.
5. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 274 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 36 g
Komentarze