Zboże to ma bardzo ciekawą i różnorodną historię. Było wykorzystywane przez naszych przodków do wypieku chleba, a także jako waluta! Piwo na bazie słodu z jęczmienia jest prawdopodobnie najstarszym alkoholem, jaki spożywali ludzie. Ziarna tego zboża wykorzystywano dawniej w Anglii w celach mierniczych. Stanowiło podstawowe źródło wyżywienia rzymskich gladiatorów zwanych z tego powodu hordearii, co oznacza… „zjadacze jęczmienia”. Poczujmy się dziś jak gladiatorzy!
Kasza jęczmienna z ciecierzycą, papryką, oliwkami i natką pietruszki
SKŁADNIKI:
Ciecierzyca konserwowa - 0,75 szklanki (110 g)
Kasza jęczmienna - 0,5 szklanki (80 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżeczki (8 g)
Papryka żółta - 0,5 dużej sztuki (65 g)
Papryka czerwona - 0,5 średniej sztuki (65 g)
Oliwki zielone - 1 garść (25 g)
Natka pietruszki - 0,5 łyżki (6 g)
Ocet - 1,5 łyżeczki (6 g)
Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ciecierzycę odsącz z zalewy.
2. Kaszę jęczmienną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na kawałki, oliwki przekrój na połówki.
4. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet, zioła prowansalskie, sól
oraz pieprz.
5. Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną, a następnie ciecierzycę wraz z papryką i oliwkami.
6. Całość skrop dressingiem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 571 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 78 g
Danie spokojnie możesz zabrać do pracy jako lunch box.
Komentarze