Codziennie wrzucimy przepis na danie nie tylko zdrowe ale przede wszystkim łatwe. Takie, z którym poradzi sobie nawet kuchenny laik. Bez dziwnych ingredientów jak kwiat Mahameru czy łzy jednorożca. Wszystkie składniki dostaniecie w łukowskich sklepach i marketach ( sprawdziliśmy). Postaramy się o różnorodność: czasem będzie to obiad, śniadanie lub coś, co możesz zabrać w pudełku do pracy zamiast kanapki. Smacznego!
Pieczony falafel z ryżem, curry i surówką z marchewki
SKŁADNIKI:
Ciecierzyca konserwowa - 0,75 szklanki (140 g)
Cebula - 0,25 sztuki (30 g)
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Sezam - 2,5 łyżeczki (10 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 g)
Natka pietruszki - 0,5 pęczka (10 g)
Ryż brązowy - 0,25 szklanki (50 g)
Curry - 1 szczypta (1 g)
Marchew - 1 średnia sztuka (100 g)
Sok z cytryny - 1 łyżka (5 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ciecierzycę przepłucz pod wodą.
2. Posiekaj drobno cebulę i pietruszkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Zmiel/zblenduj ciecierzycę ze wszystkimi składnikami z dodatkiem uprażonego
sezamu, soli i pieprzu.
4. Uformuj kotleciki i piecz 30–40 minut w 180°C.
5. W tym czasie ugotuj ryż z dodatkiem curry.
6. Marchew zetrzyj na tarce. Dopraw sokiem z cytryny i opcjonalnie szczyptą
mielonego imbiru i cynamonu.
7. Falafel podawaj z ryżem i surówką z marchewki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 571 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 77 g
Komentarze