Wycieczka do Jaty słuchaczy ŁUTW
11 października 2017 roku Łukowski Ośrodek Kultury zorganizował słuchaczom Łukowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku wycieczkę integracyjną do Rezerwatu Przyrody Jata.
Rezerwat pod względem prawnym został utworzony 21 marca 1933 roku z inicjatywy prof. W. Szafera - wybitnego polskiego przyrodnika. W dniu 4 sierpnia 1952 roku dokonano jego restytucji (przywrócenia). Rezerwat zyskał wtedy jednocześnie statut ścisłego. Wreszcie 7 maja 1984 roku powiększono rezerwat o 780 ha (rezerwat częściowy) tworząc istniejącą do dziś formę ochrony przyrody o łącznej pow. 1117 ha (z czego 337 ha to rezerwat ścisły). Na terenie rezerwatu miały miejsce wydarzenia historyczne z czasów Powstania Listopadowego, Powstania Styczniowego (ks. Stanisław Brzóska) oraz II Wojny Światowej (obóz partyzancki).
Słuchacze ŁUTW wędrując ścieżką edukacyjną, mieli okazję dowiedzieć się od przewodnika różnorodnych wiadomości m.in. na temat funkcjonowania lasu, drzew, gleby itp. Mimo niesprzyjającej aury, uczestnicy przeszli ponad 5 - kilometrową trasę. Akcentem podsumowującym wycieczkę było ognisko i wspólne pieczenie kiełbasy.
Rezerwat pod względem prawnym został utworzony 21 marca 1933 roku z inicjatywy prof. W. Szafera - wybitnego polskiego przyrodnika. W dniu 4 sierpnia 1952 roku dokonano jego restytucji (przywrócenia). Rezerwat zyskał wtedy jednocześnie statut ścisłego. Wreszcie 7 maja 1984 roku powiększono rezerwat o 780 ha (rezerwat częściowy) tworząc istniejącą do dziś formę ochrony przyrody o łącznej pow. 1117 ha (z czego 337 ha to rezerwat ścisły). Na terenie rezerwatu miały miejsce wydarzenia historyczne z czasów Powstania Listopadowego, Powstania Styczniowego (ks. Stanisław Brzóska) oraz II Wojny Światowej (obóz partyzancki).
Słuchacze ŁUTW wędrując ścieżką edukacyjną, mieli okazję dowiedzieć się od przewodnika różnorodnych wiadomości m.in. na temat funkcjonowania lasu, drzew, gleby itp. Mimo niesprzyjającej aury, uczestnicy przeszli ponad 5 - kilometrową trasę. Akcentem podsumowującym wycieczkę było ognisko i wspólne pieczenie kiełbasy.
Napisz komentarz
Komentarze