Składniki
350 ml śmietanki słodkiej 30%
250 g serka mascarpone
250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników)
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Kinder Country- bez pieczenia
1. Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.
W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać ,aż składniki się połączą.
Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Porady
Kangusów należy dodać tyle aby masa była dość tęga ,u mnie wyszło 3 szklanki.
Śmietanę należy ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i nadal ubijać ,aż masa stężeje, dopiero potem pomalutku wlewać ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę ciągle miksując. Dodać kangusy i wymieszać łyżką.
Jeżeli po 2 godzinach ciasto ci się rozpływa ,pozostaw je w lodówce na noc ! Kangusy na pewno napęcznieją i ciasto zrobi się tęgie.
Do ubicia śmietanki można dodać śmietan fix.
Komentarze