Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany – spód:
300 g herbatników
150 g masła orzechowego
100 g rozpuszczonego masła
Łatwy sernik bez pieczenia – gotowany:
1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mleka
200 g masła
4 jajka
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
200 g kajmaku z puszki
50-100 g orzeszków ziemnych
Herbatniki kruszymy na pył (najwygodniej w malakserze, ale można też ręcznie). Łączymy z rozpuszczonym masłem oraz masłem orzechowym i mieszamy, aż powstaną jednolite okruchy (ja to robię w malakserze, można łyżką/rękoma). Wykładamy dno tortownicy 24-26cm, wyrównujemy i mocno dociskamy.
Masło wkładamy do dużego, najlepiej nieprzywierającego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do wciąż gorącego masła cukier puder oraz twaróg i mieszamy energicznie łyżką do połączenia. Wbijamy jajka i mieszamy, aż masa będzie jednolita. W mleku rozpuszczamy dwa budynie. Wstawiamy na palnik masę twarogową i znów podgrzewamy na średnim ogniu – tym razem ciągle mieszając drewnianą łyżką – szczególnie po dnie. Gdy masa będzie ciepła – wlewamy budynie (uprzednio je wymieszajmy jeszcze raz). Całość cały czas mieszamy – masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gdy pojawią się bąble, zdejmujemy z ognia i wlewamy na przygotowany spód. Zostawiamy do przestygnięcia. Na lekko ciepłym serniku rozsmarowujemy kajmak. Posypujemy orzeszkami – można je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
https://www.poezja-smaku.pl/latwy-sernik-bez-pieczenia-gotowany/
Komentarze