Klasyka polskich wypieków, królują na naszych stołach i towarzyszą kawie od kilkudziesięciu lat. Nie ma w Polsce osoby, która kokosanek nie próbowała.
Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę.
Następnie do ubitej piany dodaj wiórki kokosowe cały czas mieszając na wolnych obrotach.
Gdy wiórki będą już wymieszane z białkami dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wymieszaj razem.
Kokosanki uformuj dowolnie. Możesz w dłoniach ulepić kulkę i rozpłaszczyć ją na blasze lub tak jak ja użyć łyżki do lodów. Pamiętaj, aby ciastka układać zawsze na papierze do pieczenia. Piecz w 170 °C przez 20-25 minut. Po upieczeniu kokosanki powinny być złociste i chrupiące!
![Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Ciasteczka kokosowe] /odcinek 45. Niedzielne wypieki…Ciacho, którego nie da się schrzanić… [Ciasteczka kokosowe] /odcinek 45.](https://static2.lok.lukow.pl/data/articles/xl-niedzielne-wypiekiciacho-ktorego-nie-da-sie-schrzanic-ciasteczka-kokosowe-odcinek-45-1661771734.jpg)

















Komentarze