Puszyste, delikatne i lekko wilgotne, a następnego dnia smakują jak zaraz po usmażeniu. Serwuję je posypane obficie cukrem pudrem. Pączki z tego przepisu są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebują dużo czasu, bo nie muszą wyrastać, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i smażyć.
Składniki:
Z podanych proporcji przygotujesz ok 20 sztuk mini pączków
300 g mąki pszennej tortowej
150 g serka twarogowego tłustego lub półtłustego
2 łyżki cukru
100 g gęstej śmietany
1 jajko
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Twaróg zmiel lub zmiksuj przy pomocy blendera (końcówka do miksowania zup).
Mąkę przesiej, dodaj cukier i sodę oczyszczoną, następnie wymieszaj.
Dodaj śmietanę, ser twarogowy, jajko i wyrób gładkie, jednolite ciasto (ciasto może się delikatnie kleić, nie należy dosypywać więcej mąki, bo pączki będą twarde).
Z ciasta uformuj niewielkie pączki (wielkości orzecha włoskiego).
W większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj pączki partiami.
Smaż po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.
Usmażone pączki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Po przestudzeniu mini pączki posyp cukrem pudrem.
Komentarze