Przepis na kopiec kreta składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
4 duże łyżki kakao
1 szklana mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
składniki na masę:
5 bananów
500 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
kilka kropel soku z cytryny
Jak zrobić kopiec kreta Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy po trochu wymieszaną mąkę, olej i mleko. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 St. C przez ok. 40 minut (ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto upiekło się). Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, ścinamy jego wierzch - ok. 2 cm i wydrążamy środek, tak aby spód miał ok. 2-3 cm grubości. Ściętą górę ciasta kruszymy rękoma, odkładamy na bok.
Przygotowujemy masę Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Banany obieramy ze skórki, kroimy w krążki i skrapiamy sokiem z cytryny. Banany układamy na spodzie ciasta, nakładamy ubitą masę śmietanową w kształt kopca. Wierzch posypujemy pokruszonym uprzednio biszkoptem. Ciasto chłodzimy minimum 2 godziny.
Smacznego!
źródło: https://zpierwszegotloczenia.pl/
Komentarze