Składniki na 12 sztuk:
120 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstaktu z wanilii
1 szklanka kefiru lub maślanki
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jagód lub borówki amerykańskiej + 50 g do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, lekko przestudzić.
W naczyniu umieścić roztopione masło, jajka, cukier, ekstrakt i kefir. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać rózgą kuchenną ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać jagody i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej foremki włożyć pełne 1,5 łyżeczki nadzienia serowego (przepis poniżej) i przykryć pozostałym ciastem nakładając prawie do wysokości papilotki (kilka milimetrów od górnego brzegu papilotki). Posypać dodatkowymi jagodami, można dodatkowo posypać cukrem granulowanym dla chrupkości. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Nadzienie serowe:
200 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
1 żółtko
3 łyżki cukru
8 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki rozetrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej.
Smacznego :-).
źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-serem-i-jagodami
Komentarze