Składniki:
ciasto: 5 jajek
250g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
krem:
0,5 litra mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
mała paczka cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
dodatkowo: wiśnie, czereśnie ok 300g
polewa czekoladowa: 4 łyżki słodkiej śmietany
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Ciasto: Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch; dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia; miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę.
Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.
źródło: https://smaker.pl/
Komentarze