Długo szukałam przepisu na biszkopt taki jaki naprawdę się sprawdza i nie opada. Przepis puściłam w świat i chyba ode Mnie ma go już sporo osób i wszystkie są zachwycone zwłaszcza rzucaniem nim po upieczeniu ;)
Składniki:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżka octu
Sposób przygotowania przepisu:
Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia (głęboka miseczka bo żółtka rosną)
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze