Lekki tort bezowy w stylu ombre, złożony z trzech różowych blatów bezowych w różnych odcieniach, przełożony lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz świeżych truskawek. Zamiast truskawek będą również pasować np. maliny lub czerwona porzeczka.
Składniki:
3 blaty bezowe:
5 białek, najlepiej o temperaturze pokojowej
szczypta soli
250 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
czerwony barwnik spożywczy w żelu
Krem z serka mascarpone:
250 g serka mascarpone, słodzony
200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 500 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Dwie płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 120°C (termoobieg).
Ubitą pianę podzielić do 3 miseczek. Do pierwszej dodać trochę barwnika spożywczego i delikatnie wymieszać, aż do otrzymania jednolitej masy o barwie jasnego różu. Do drugiej i trzeciej miseczki dodać odpowiednio więcej barwnika.
Masę bezową z każdej miski przełożyć na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
Truskawki umyć i dobrze osuszyć. Kilka truskawek zostawić do dekoracji. Resztę odszypułkować i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować krem z serka mascarpone: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Do gotowego kremu wmieszać delikatnie szpatułką pokrojone truskawki.
Na paterze ułożyć najciemniejszy blat bezowy. Wyłożyć ⅓ kremu, przykryć drugim blatem o średnio intensywnym kolorze. Rozłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć najjaśniejszym blatem. Rozłożyć resztę kremu i udekorować pozostałymi truskawkami.
Tort przełożyć kremem przed samym podaniem. (Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).
źródło:
https://www.domowe-wypieki.pl/
Komentarze