Peremyachi to pyszne pierogi ( bułeczki ) tatarskie z nadzieniem. Mogą być z mięsnym, warzywnym, grzybowym, mieszanym farszem, jak i na słodko. Przygotowuje się je bardzo szybko na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Te drożdżowe pierożki są wyjątkowo pulchne, soczyste w środku, świetnie smakują z keczupem na ciepło. Znakomite są także jako zimna przekąska.
Gorąco polecam!
2,5 szklanki mąki
1 jajko
140 mil maślanki
0,5 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonego czosnku
4 łyżki oleju
20 g drożdży
Nadzienie:
mięso np.0,5 kg łopatki
1 papryka
1 cebula
Przyprawy
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do maślanki dodajemy drożdże, cukier i zostawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy przyprawy, sól i partiami wsypujemy mąkę. Gdy jest już niewidoczna, polewamy olejem, przerabiamy dwa razy łyżką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ja użyłam gotowego mięsa ze słoika, to bardzo skróciło czas pracy. Warzywa kroimy w kostkę i smażymy razem z mięsem do miękkości. Doprawiamy do smaku.
Blat, ręce smarujemy olejem Dzielimy na kulki wielkości piłeczki pingpongowej, rozklepujemy, rozciągamy. Zdjęcie 1
Na środku każdego placuszka nakładamy porcję nadzienia i zlepiamy brzeg zostawiając na środku dziurę. m, wyjmujemy ciasto, chwilę przerabiamy. Zdjęcie2
Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju, układamy drożdżówki dziurą do spodu, przykrywamy i wolno podsmażamy na złoty kolor z obu stron. W sumie około 10 minut, po zdjęciu z patelni, przykrywamy ściereczką aby chwilę odpoczęły.
Trzeba pamiętać aby zaczynać od strony zlepienia, w ten sposób ciasto się zasklepi, jeśli zaczniemy od drugiej strony rozwinie się i zrobi się kapeć.
Komentarze