Ciasto:
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g masła
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać miód, utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać mąkę pszenną przesianą z sodą oczyszczoną, zmiksować.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta (kolejno, jeśli posiadamy tylko 1 blachę) wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (jeśli ciasto jest zbyt klejące można je schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować).
Wszystkie 3 części piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na masę:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
200 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
9 łyżek kaszy manny
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę – doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 2 części.
Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.
Jeśli ktoś lubi – każdy placek (lub jeden z nich) można posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami. Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa
Składniki:
100g masła lub margaryny
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)
Sposób przygotowania:
Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Foto.Agnieszka Zdanikowska
Komentarze