Składniki:
3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
600g jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu naturalnego
600ml słodkiej śmietany 30- 36%
ok. 60g cukru
10 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
ewentualnie podłużne biszkopty/biszkopty typu delicje (ok. 100- 150g)
Sposób przygotowania:
Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Teraz można dno formy wyłożyć biszkoptami).
Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć parę kostek do dekoracji i pokroić je drobniej
Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
Żelatynę namoczyć w 10 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić do momentu, aż jogurt zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek. Masę wyłożyć do tortownicy. Z góry posypać pozostałymi galaretkami i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny do stężenia.
Komentarze