Zielona herbata spożywana jest głównie w Chinach, Japonii, krajach północnej Afryki i Środkowego Wschodu. Szacuje się, że stanowi około 20 % produkcji napoju na świecie.
Jak podaje dr n. med. Dominika Wnęk, zielona herbata zapobiega rozwojowi chorób sercowo naczyniowych. Badania wykazały, że picie 1-3 filiżanki herbaty zielonej dziennie, zmniejsza ryzyko zawału serca o 19 % oraz udaru mózgu o 36 %. Poszczególne badania wykazały też, ze picie 5 filiżanek herbaty zielonej dziennie, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu żołądka.
Spożywanie herbaty, nie tylko zielonej, wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Więcej informacji na temat herbaty dostępne pod linkami:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/70753,zdrowotne-wlasciwosci-herbaty
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/196645,zielona-herbata
Zapraszamy do lektury artykułów.
Komentarze