Składniki:
1 szklanka cukru
400 g śmietany 18%
250 g masła
1 opakowanie wafli
2 opakowania galaretki truskawkowe
Przygotowanie
Masło rozpuścić z cukrem i śmietaną w rondelku. Gdy masa się zagotuje, zdjąć z palnika i dodać galaretkę.
Wszystko energicznie wymieszać. Odstawić na bok do wystudzenia.
Wafle przełóż masą (wystarczy cienka warstwa) i przekładać do momentu wyczerpania masy truskawkowej.
Można wybrać inną galaretką, świetnie sprawdzi się również galaretka agrestowa i cytrynowa.
Gdy masa z galaretki zbyt mocno się zetnie możesz ją trochę podgrzać, by łatwiej się smarowało.
Wafle dociśnij czymś ciężkim (najlepiej położyć deskę do krojenia na gorę a na to coś ciężkiego by w miarę rozłożyć ciężar na cale wafle). Wafle przechowuj w lodówce. Powinny stężeć po około 1 godzinie od przełożenia.
Komentarze