Placek amerykański …czyli szarlotka inaczej
3 duże jabłka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dodać jeszcze 1/2 szklanki)
5 jajek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 opakowanie (150 g) rodzynek
1/2 szklanki cukru pudru
masło do wysmarowania blaszki
bułka tarta do wysypania blaszki
Jabłka umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę, zasyp cukrem i odstaw na kilka chwil. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Do jabłek dodaj jajka, rodzynki oraz cynamonową mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Pod koniec mieszania dodaj olej. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C i piecz przez około 55 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.
Komentarze