Składniki na ciasto:
• 3 szklanki mąki (450 g)
• 1/3 szklanki cukru (100 g)
• kostka margaryny(250 g)
• 5 żółtek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Masa serowa:
• kostka margaryny (250 g)
• 1½ szklanki cukru (300 g)
• 1 kg twarogu(tłustego lub półtłustego)
• 2-3 jajka
• 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku
• aromat waniliowy
• 1 puszka brzoskwiń (800g)
Piana:
• 5 białek
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód blaszki, w której będziemy piekli sernik. Drugą część ciasta wkładamy do lodówki, posłuży nam do przygotowania kruszonki.(druga opcja można nie gnieść ciasta tylko złączyć produkty jak kruszonkę od razu)
Rozwałkowane ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( duża blacha o wymiarach 25x40 cm ). wypieczony sernik, spód wcześniej zapiekamy (ok. 10-15 min w temp 180 st. C).
Następnie zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Jeżeli korzystamy z twarogu w kostkach wcześniej musimy go oczywiście zemleć, można też skorzystać z mielonego twarogu - ważne abyśmy wybrali taki dobrej jakości, dość gęsty.
W miseczce ucieramy margarynę z dodatkiem cukru, następnie stopniowo dodajemy twaróg, jajka i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przekładamy na kruchy spód.
Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w plastry, a następnie układamy na masie serowej.
Następnie przygotowujemy pianę z białek. Białka ubijamy „na sztywno”, dodajemy cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną piankę wylewamy na brzoskwinie.
Ostatnim etapem przygotowania naszego sernika jest wykonanie kruszonki. Najłatwiej jest to zrobić ścierając schłodzone ciasto na tarce o grubych oczkach
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 - 180 st. Sernik pieczemy dość długo, zwykle około godziny - wtedy uzyskujemy ciasto o jasnej barwie. Jeśli chcemy aby nasz sernik był bardziej wypieczony pozostawiamy go w piekarniku na około 75 minut.
Ważne jest to, aby sernik po upieczeniu pozostał jeszcze kilka godzin w blaszce. Dopiero, kiedy ciasto wystygnie wyjmujemy je z blaszki. Ciasto można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze