Spotkanie poprowadziła dr hab. Grażyna Zawiślak - adiunkt w katedrze Warzywnictwa i Zielarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Wykład "Jadalne owoce pozyskiwane z roślin dziko rosnących" nawiązywał do owoców, zbieranych z roślin dziko rosnących, które są źródłem m.in. witamin, składników mineralnych, antocyjanów, flawonoidów.
Słuchacze otrzymali szczegółowe informacje na temat zbierania, suszenia, przetwarzania i przechowywania takich owoców jak m.in. jarzębina, czarny bez, jeżyny, maliny, głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy, rokitnik zwyczajny, dereń, żurawina błotna.
Przytaczając słowa p. prof., wspomniane owoce są wartościowym uzupełnieniem diety człowieka, a często oddziałują leczniczo na organizm ludzki. Z uwagi na niską wartość kaloryczną zalecane są w dietach odchudzających.
Komentarze