dr hab. Grażyna Zawiślak – pracownik naukowo - dydaktyczny, adiunkt w Katedrze Warzywnictwa i Zielarstwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ukończyła studia podyplomowe: Public relations w badaniach naukowych (WSEI Lublin), Menedżer promocji nauki (WSEI Lublin), Pedagogika specjalna – oligofrenopedagogika (UMCS), Zioła w Profilaktyce i Terapii (Uniwersytet Medyczny w Poznaniu) oraz kurs Fitoterapia szczegółowa (IMK Katowice). Kierownik studiów podyplomowych Hortiterapia. Profil badawczy ukierunkowany jest na zagadnienia związane z roślinami zielarskimi. Obiektem zainteresowań jest także oddziaływanie przyrody na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego człowieka (hortiterapia).
Spotkanie "Jadalne owoce pozyskiwane z roślin dziko rosnących" nawiązuje do owoców, zbieranych z roślin dziko rosnących, które są źródłem m.in. witamin, składników mineralnych, antocyjanów, flawonoidów. Owoce te są wartościowym uzupełnieniem diety człowieka, a często oddziałują leczniczo na organizm ludzki. Z uwagi na niską wartość kaloryczną zalecane są w dietach odchudzających. Niektóre owoce nadają się do bezpośredniej konsumpcji, inne po przetworzeniu na soki, syropy lub susz.
Komentarze